Rode bieten cake

Recept - Rode bieten cake

In Polen wordt er veel rode biet gegeten. Tijdens het communisme hadden de Polen niet veel te eten. Rode bieten kweekten ze zelf en konden ze de hele winter bewaren. Vandaar dat er vaak rode biet verwerkt wordt in de Poolse keuken. Deze cake is heel zacht en smeuïg en is verrassend lekker.
Ik gebruik hier voorgekookte rode bieten uit de supermarkt. Je kan ook verse rode bieten koken. Maar houdt er rekening mee dat dat lang moet koken en afkoelen.
Dit recept is een rode bieten cake, gevuld met rode bieten confituur en gemarineerde rode bieten blokjes. Afgewerkt met een ganache van fondant chocolade.

  • Taart
  • 8 personen
  • 60 minuten bereidingstijd
    40 minuten oventijd

Benodigdheden

  • 3 eieren
  • 300 gr zeer fijne suiker
  • 100 gr fondant chocolade
  • 1 theelepel Vanille pasta
  • 200 gr bloem
  • 30 gr cacao
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 220 ml druivenpit olie
  • ¼ de theelepel zout
  • 300 gr gekookte rode bieten (vacuüm verpakt)
  • 1 soeplepel rode bieten poeder
  • Boter om de vorm in te vetten.
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 200 gr geraspte rode bieten
  • 100 gr geraspte appel
  • 1 pakje pectine
  • 500 gr geleisuiker
  • sap van 1citroen
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 el yuzu sap
  • 2 el suiker
  • 6 schrijven gekookte rode biet in mini blikjes gesneden.
  • 150 gr fondant chocolade
  • 150 gr room (min 35%)
  • 50 gr roomboter

Rode bieten cake

3 eieren
300 gr zeer fijne suiker 
100 gr fondant chocolade 
1 theelepel Vanille pasta
200 gr bloem 
30gr cacao 
1,5 theelepel bakpoeder
220 ml druivenpit olie
¼ de theelepel zout
300 gr gekookte rode bieten (vacuüm verpakt)
1 soeplepel rode bieten poeder  
Boter om de vorm in te vetten.

Werkwijze

Rasp de rode bieten en doe ze in een vergiet om het overtollige water er uit te laten lekken.
Smelt 100gr fondant chocolade au bain marie. Als deze gesmolten is even laten afkoelen.
Ondertussen klop je de 3 eieren en de 300 gr suiker in de mixer tot het mengsel wit wordt.
Zet de snelheid van de mixer laag en voeg de afgekoelde maar nog vloeibare chocolade bij de eieren. 
Voeg de vanille pasta toe en klop verder.
Meng de 30 gr cacao, het rode bieten poeder en het bakpoeder met de 200 gr bloem.
Zeef en voeg toe aan de massa, geleidelijk en afwisselend wat olie en bloem toe voegen. 
Voeg zout toe en de 300 gr rode bieten. Mix nog een laatste keer.
Doe bakpapier op de bodem en besmeer de zijkant met boter.
Verdeel het deeg over je springvormen. 
Bak in de oven gedurende 35 min op 180°C.

Marineren van de rode bieten blokjes

Marinade:
sap van 1citroen
sap van 1 sinaasappel 
1 el yuzu sap 
2 el suiker
6 schrijven gekookte rode biet in mini blikjes gesneden.

Doe alles in een bokaal en schudt regelmatig door elkaar.


Rode bieten gelei

Ingrediënten
200ml sinaasappelsap
200gr geraspte rode bieten 
100gr geraspte appel 
1 pakje pectine
500gr geleisuiker

Werkwijze

Pers sinaasappelen uit tot je 200 ml sap hebt.
Doe het in een pannetje.
Doe er 200gr geraspte gekookte rode bieten bij en 50gr geraspte appel.
Doe er 1pakje pectine bij en 250gr geleisuiker.
Breng aan de kook en laat enkele minuten koken.
Controleer de stijfheid door een koud bordje in de frigo te steken en daar de gelei op te laten afkoelen.
Giet uit in een platte schaal en zet in de koeling.

Ganache

150 gr fondant chocolade
150 gr room (min 35%)
50 gr roomboter

Werkwijze

Doe alle ingrediënten in een schaal en smelt au bain marie.
Roer door elkaar el giet het over de taart. Laat de ganache mooi afdruipen en plaats de taart dan op schaal in de koelkast.


Samenstelling van de taart

Laat de cake afkoelen en snijdt hem dan in 2 gelijke delen.
Smeer er een laag confituur op en verdeel de gemarineerde blokjes er over.
Leg het bovenste deel van de cake er op.
Giet de ganache over de cake, laat afdruiken, plaats op een schaal en laat opstijven in de koelkast.
Je kan de taart nog verder decoreren zoals je zelf wenst. Met toefjes slagrom, chocolade blaadjes of chocoladekrullen. 

Tip

Decoreer je taart met rode bieten chips.
Hiervoor snijdt je 1 verse rode biet in dunne schijfjes. Je bakt deze in olie tot ze krokant zijn.