Poolse krullen - Faworki

Recept - Poolse krullen - Faworki

Faworki's zijn Poolse krokante koekjes met een zoete smaak. Ze worden gebakken in olie en bestrooid met poedersuiker. Ze zijn ook bekend in Duitsland en Litouwen. In Polen worden ze het vaakst gegeten tijdens carnaval. In de regio Krakau worden ze chrust genoemd.
Dit recept is van mijn oma, ons familierecept. Ik ben er dol op en mijn kinderen ook. Het is feest bij ons als ik deze bak.

  • Koekjes
  • +10 personen
  • 30 minuten bereidingstijd
    20 minuten oventijd

Benodigdheden

  • 500 gr bloem
  • 5 eierdooiers + 1 volledig ei
  • 7 soeplepels slagroom
  • sap van 1 citroen
  • 100 gr suiker
  • 3 pakjes vanillesuiker
  • 1 soeplepel boter
  • 1 pakje bakpoeder (-1 koffielepeltje)

Doe je bloem en bakpoeder in een kom.

Klop de eieren los samen met het citroensap, de vanillesuiker en de slagroom.

Voeg dit bij de bloem en kneed het deeg. Voeg ook nog de boter toe.

Kneed tot een soepel deeg.

Daarna het deeg in 2 verdelen. Rol 1 deel uit tot een 3 tal mm. Niet dunner.

Snijdt reepjes. Dan dwars doorsnijden zodat je lange rechthoeken krijgt. In het midden van de figuur een insnijding geven.

Eén hoek van de rechthoek door de snede duwen en dan trekken aan de uiteinden.

De krullen bakken in vers frituurvet. Als ze lichtbruin zijn omdraaien met een vork.

Dan uit de olie halen met een spaan.

Laat ze uitlekken.

Ondertussen de volgende lading in de olie leggen.

De gebakken koekjes aan beide zeiden bestrooien met poedersuiker. Laten afkoelen.

Deze koekjes bewaren enkele dagen. En nog langer in een blikken doos.