Stroopwafels

Recept - Stroopwafels

De stroopwafel is van Nederlandse oorsprong en wordt wereldwijd gegeten. Hij bestaat uit twee ronde deegwafelhelften met een ruitpatroon, waartussen een laag zoete stroop zit.
Stroopwafels worden ook verwerkt in andere lekkernijen zoals ijs.

  • Koekjes
  • 8 personen
  • 30 minuten bereidingstijd
    20 minuten oventijd

Benodigdheden

  • 600 gr bloem
  • 25 gr verse gist
  • 20 gr eidooiers
  • 200 gr boter
  • 100 gr kandijsiroop
  • 250 ml lauw warme volle melk
  • 50 gr suiker
  • 5 gr zout
  • vanille

Ingredienten Stroop

100 gr kandijsiroop
125 gr suiker
50 gr honing
100 gr boter 
10 ml water
kaneel 

Werkwijze

Los de gist op in een beetje lauwe melk. Doe alle ingrediënten in een kom en roer tot een stevig deeg. Kneed het deeg nog even flink door met de hand en laat afgedekt 45 minuten rijzen.

Breng de stroop samen met de honing en suiker in een pannetje aan de kook, blus hem vervolgens af door er stukjes boter aan toe te voegen. Voeg de kaneel toe naar smaak. Breng het geheel tot een temperatuur van ongeveer 60 graden of tot je een goed smeerbare stroop hebt. Laat het hierna ook niet meer doorkoken, hierdoor wordt de suiker hard en krijg je op de duur een harde karamelmassa. Het best is het om het pannetje met de stroop au bain marie op temperatuur te houden. De stroop moet smeerbaar blijven.

Als het deeg gerezen is rol je balletjes van ongeveer 70gr. Leg een balletje deeg op de hete plaat en doe het ijzer dicht. Druk even mee, zacht drukken zorgt dat de wafel niet helemaal uitvloeit, te hard aandrukken zorgt ervoor dat de wafel te dun wordt en je hem niet meer kan doorsnijden. Bak de wafel ongeveer 3 minuten. Haal hem uit het ijzer. Duw met een ring een ronde vorm indien je een perfect ronde wafel wenst. Snijdt hem direct open met een scherp mes. Steek de punt van je mes er in en duw met je ander hand de wafel plat en snijdt hem verder open. Besmeer één helft met stroop en leg de andere helft er op. Blijf dit herhalen totdat alle balletjes deeg op zijn.