Spinazietaart

Recept - Spinazietaart

Er bestaan heel wat soorten spinazietaarten, deze is er één met veel fruit en een lichte roomkaasvulling. Ook voor iemand die geen spinazie lust is deze taart verrassend lekker.

  • Cake
  • 10 personen
  • 40 minuten bereidingstijd
    30 minuten oventijd

Benodigdheden

  • Cake
  • 4 eieren
  • 360 gr suiker
  • 1,5 tl vanille extract
  • 350 gr verse spinazie
  • 160 gr olijfolie
  • 2,5 el citroensap
  • 350 gr bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 springvormen
  • Vulling en decoratie
  • 600 gr vers fruit naar keuze
  • 250 gr mascarpone kaas
  • 400 ml room (min 35%)
  • 1 tl vanille extract
  • 90 g suiker
  • rasp van 1 limoen

De spinaziepuree

Neem één zak gewassen verse spinazie. Verwijder de harde steeltjes indien deze aanwezig zijn. Pureer de spinazie met een blender. Hoe fijner de puree, hoe mooier de cake. Maak de puree niet te lang van tevoren, omdat hij dan zijn frisse kleur verliest.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Vet 2 springvormen in en leg een bakpapiertje op de bodem.

Klop de eieren met de suiker op hoge snelheid in de keukenrobot tot je een witte luchtige massa krijgt. Klop dan op lage snelheid de spinazie, olie, vanille en citroensap er doorheen. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven de beslagkom en klop ook dit even door op lage snelheid. Opgelet, niet te lang.

Verdeel het beslag over beide springvormen en bak de cake in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten gaar. Test dit met een satéprikker in het midden van de cake. Als het goed is komt deze er droog uit.

Laat de cake afkoelen in de vorm. Klop de mascarpone, slagroom, vanille, citroenrasp en suiker met de mixer en bewaar in de koelkast tot je hem gebruikt om de cake te decoreren.

Snijd de beide cakes door midden, zodat je vier plakken cake overhoudt. Je kan met een ring de gewenste grote uitsnijden. De restjes kan je straks gebruiken om mos te creëren boven op de cake.

Was en droog het fruit en snijd het in dunne plakjes voor de vulling. Leg de eerste laag cake op een serveerschaal met de snijkant naar boven. Smeer een laag van de mascarpone crème hierover uit en verdeel hier wat fruit over. Leg er een tweede plak cake op en leg ook hier weer 1/4 van de crème erop en strijk het glad.
Leg er weer een laag fruit op en herhaal dit nog één keer. Leg dan de vierde en laatste plak cake op de derde crèmelaag en leg er dit keer geen aardbeien op, maar strooi hier een dikke laag cake kruimels op. Versier deze kruimellaag met wat vers zomerfruit en laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast alvorens je hem aansnijdt.