Poolse paczki

Recept - Poolse paczki

Paczki zijn heerlijke gevulde donuts uit de Poolse keuken. Traditioneel worden ze gevuld met pruimen confituur, maar je kunt ook kiezen voor andere zoete vullingen. Na het bakken kun je ze door suiker rollen of glazuur erop doen. Ze zijn absoluut heerlijk en je zult je vingers erbij aflikken.

  • Koekjes
  • 12 personen
  • 60 minuten bereidingstijd

Benodigdheden

  • 500 g bloem
  • 30 g verse gist
  • 6 eidooiers
  • 80 g suiker
  • 100 g boerenboter
  • 245 ml volle melk
  • 1 soeplepel rum
  • 1 theelepel zout
  • zeste van 1 citroen
  • pruimen confituur
  • 1,5 liter frituurolie
  • suiker om ze in te draaien

Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist erin op samen met 1 eetlepel suiker en 2 lepels bloem. Laat het mengsel 15 minuten rijzen.
Smelt de boter en laat deze iets afkoelen zodat de hitte minder intens is. Klop vervolgens de eidooiers, suiker en citroenrasp samen op in de mixer op hoge snelheid tot een mooi wit en luchtig beslag.
Verwijder de klopper en zet er bevestig de kneedhaak. Zeef de bloem boven de kom van je mixer en voeg ook het zout en de rum toe.

Giet het gistmengsel in de kom en laat de mixer draaien op een lage snelheid.
Voeg tot slot de gesmolten boter toe. Laat alles 10 minuten kneden.
Laat het deeg daarna rijzen totdat het verdubbeld is in volume op een warme plaats. Dek de kom af met folie of een keuken handdoek.

Wanneer het deeg gerezen is, stort je het op je werkblad en kneed je het nog even door.
Rol het deeg uit tot een dikte van 2 tot 3 cm. Indien het deeg te plakkerig is om uit te rollen, kun je wat bloem gebruiken.

Steek ronde vormen uit met een uitsteker of gebruik een glas met een diameter van 5 tot 6 cm.
Leg de rondjes op een met bloem bestoven keukenhanddoek.
Bedek ze met een dunne keukenhanddoek en laat ze rijzen totdat ze verdubbeld zijn in grootte.

Verhit olie in een grote pan tot maximaal 180°C.
Bak de paczki in de olie gedurende 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Draai ze om met een breinaald en bak ze gedurende 4 minuten. Draai ze nog eens om en bak nog 2 minuten verder.
Haal ze uit de olie met een schuimspaan en leg ze op een rooster.

Vul ze warm met pruimen confituur. Je kan ze ook zonder vulling eten.
Rol ze hierna direct door de suiker. Anders blijft de suiker niet goed plakken.

Laat ze afkoelen op een houten plank.
Ze smaken het beste als je ze vers eet.