Kaneelbroodjes

Recept - Kaneelbroodjes

De oorsprong van kaneelbroodjes ligt in Zweden. Ze hebben er zelfs een Kanelbullens dag uitgeroepen op 4 oktober. De broodjes zijn heerlijk en niet moeilijk. Ze moeten wel 2 keer rijzen waardoor het toch wat tijd vraagt.

  • Taart
  • 18 personen
  • 600 minuten bereidingstijd
    8 minuten oventijd

Benodigdheden

  • Deeg
  • 250 ml volle melk
  • 450 g bloem
  • 100 g koude boerenboter
  • 1 ei
  • 25 g verse gist
  • 40 g suiker
  • 1 theelepel kardemon
  • 1 theelepel zout
  • Vulling
  • 100 g amandelmeel
  • 100 g boerenboter
  • 100 g licht bruine suiker
  • 1 grote eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel vanille extract

Voorbereiding

Meng alles door elkaar en laat op kamertemperatuur komen voor gebruik.

Om in te smeren:

  • 1 eigeel en 2 eetlepels room
  • parelsuiker

Afwerking met Poedersuikerglazuur

  • 2 eetlepels water en poedersuiker

Maak de melk lauw en los hierin de gist op. Giet dit in de kom van je mixer en voeg het ei en de suiker toe. Zet de kneedhaak op je mixer en meng even door.

Meng de bloem, het zout en de kardemon door elkaar en voeg geleidelijk toe aan het gistmengsel. Laat draaien op een lage snelheid tot alles goed gemengd is. Zet de snelheid iets hoger en laat nog 10 minuten kneden. Voeg dan de boter toe in blokjes en kneed verder tot deze opgenomen is in het deeg. Stort het deeg op je aanrecht en kneed tot een bolletje en druk dat nu plat met je handen. Draai in folie en laat het 8 uur in de koelkast rusten.

Werkwijze

Strooi wat bloem op je aanrecht. Rol het deeg uit tot een rechthoek van  ongeveer 50 x 40 cm. Verdeel de vulling er over en blijf 1 cm van de rand. Vouw het deeg in 3 en rol er even over met de deegrol om het goed aan te drukken. Snij nu strookjes van 3 cm met een pizzasnijder. Maak in het midden van deze rechthoek een snee over bijna de volledige lengte. Blijf 2 cm van de rand. Neem de rechthoek en draai deze rond je vingers en maak een knoop. Leg het deeg op je bakplaat. Herhaal voor al het deeg. Dek het deeg af met een handdoek en laat 1u rijzen tot de broodjes 1/3de toegenomen hebben in volume.

Verwarm je hete lucht oven op 190°C.

Smeer de broodjes in met het ei room mengsel en wat parelsuiker. Bak ze gedurende 8 minuten afhankelijk van je oven.

Ondertussen maak je het glazuur door 2 eetlepels water in een potje te doen. Voeg zoveel poedersuiker toe tot je een licht lopende consistentie hebt.
Bestrijk de broodjes lichtjes in met het glazuur.

Tips

  • Ze zijn het lekkerst vers.
  •  Je kan ze vers invriezen.